Camera Deputatilor: 21.12.2017/PLX 458/2017

Remarc o inițiativă legislativă de ultim moment, modificare ce finalizează o problemă extrem de controversată: modalitatea de impozitare a unor tranzacțiile imobiliare repetate efectuate de persoane fizice.

Camera deputaților a aprobat, ca for decizional, forma finală a textului care anulează diferențele de impozit pe venit și a contribuțiilor de asigurări sociale aferente vânzărilor de imobile de către dezvoltatori – persoane fizice.

În rezumat, problema reglementată s-a născut din situatiile extrem de des întâlnite in care persoane fizice care au realizat vânzări ale unor imobile, plătind impozitul aferent la momentul realizării actului autentic de transfer, au fost verificate de către autoritatea fiscală, vânzările operate fiind recalificate ca activitate cu caracter economic, autorul vânzărilor fiind reimpozitat cu diferența până la cota de 16%, contributii de asigurări sociale plus accesorii.

Diferențele de opinii manifestate chiar în cadrul autorității fiscale, soluțiile judecătorești ce au solutionat diferit aceste situații necesitau o lămurire care, iată s-a produs prin actul normativ care urmează a intra la promulgare.

Așteptăm publicarea în Monitorul Oficial pentru a continua comentariile pe această temă.

Liviu Stancu
Cunoscând în mod profund realitatea juridică, confruntați cu un ansamblul legislativ de multe ori inadecvat, adaptăm permanent acțiunile noastre în vederea obținerii celui mai bun rezultat.